Wat als de olie op is?

November nadert met de koude adem van december reeds in de nek: het wordt vroeg donker, en de temperatuur neigt naar het vriespunt. De hoogste tijd dus om de gaskachel open te draaien of de mazoutketel opnieuw te vullen. Maar wat als de olie op is? Hoe gaan we ons dan verwarmen en waarop gaan oze auto’s rijden? Kunnen kerncentrales ooit volledig veilig zijn, en hoe groen zijn zonnepanelen of windmolens? We doen een boekje open over energie!

Is het vat bijna leeg?

De oliereserves vertegenwoordigen een historisch kapitaal, dat wij momenteel aan een razende vaart verstoken. Momenteel bedraagt de wereldwijde vraag naar olie 85 miljoen vaten per dag. Per dàg! Die sloten petroleum zijn vooral nodig voor transport en industrie, maar worden ook aangewend voor residentieel gebruik en het opwekken van elektriciteit. Aan het huidige tempo raken de olievoorraden binnen 50 jaar uitgeput. Daarna resten ons nog alternatieven zoals teerzanden, ultrazware olie of biobrandstoffen. In laboratoria wordt reeds olie gewonnen uit kippenvet, zonnebloemolie, algen of zelfs gras! 

Aardolie

Wanneer de olie op raakt, zijn er nog grote aardgasreserves voorhanden. Er is nog voldoende olie voor onze kinderen, en genoeg gas voor onze kleinkinderen. Bovendien zijn nog reusachtige voorraden steenkool beschikbaar. Kolen zijn echter erg belastend voor het milieu, vooral door de uitstoot van CO2. De Leuvense stoof draagt dus ook bij tot de opwarming van de aarde… Kortom, vroeg of laat moeten we fossiele brandstoffen als energiebron verlaten.

Wat is de kern van het probeem?

Nucleaire energie staat momenteel in het brandpunt van een maatschappelijk debat. Door het splitsen van atoomkernen kan veel meer energie worden opgewekt dan bij de verbranding van fossiele brandstoffen, en wordt geen CO2 uitgestoten. Kerncentrales dragen dus niet bij tot de opwarming van de aarde.

 Kernsplitsing aan de hand van een gecontroleerde kettingreactie

Langs de andere kant hebben kernrampen zoals de ontploffing in Tsjernobyl wel mogelijke veiligheidsrisico’s blootgelegd. En ook het radioactief afval is uiteraard een blijvende bron van bezorgdheid. Kernfusie -waarbij ontzagwekkend veel energie vrijkomt en slechts weinig radioactief afval- klinkt misschien als muziek in de oren, maar het blijft vooralsnog bij vage toekomstmuziek… 

Wat winnen we met wind?

En wat met hernieuwbare energiebronnen: voor niets komt toch de zon op? Zonnepanelen en windmolens hebben potentieel, maar kunnen vandaag amper 1% van de wereldwijde vraag naar energie dekken. Schaalvergroting is dus noodzakelijk wanneer hernieuwbare energie de aardolie moet vervangen. Waterkracht en biomassa zullen hierbij een belangrijke troef zijn.

Wereldwijde energieconsumptie volgens energiebron

Bovendien levert bio-energie niet louter groene stroom, omdat vele alternatieven ook belastend zijn voor het milieu. Het productieproces van zonnepanelen vreet energie, en windmolens zijn evenmin CO2-neutraal. Dé energiebron van de toekomst wordt alleszins efficiëntie: een rationeel en duurzaam energieverbruik biedt de beste garantie op nog vele warme winters!

© 2010 – Labo Vekalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: